Ordningsregler

Juni 2020 (ersätter April 2017)

Denna information är ett sammanfattande dokument av de ordningsregler/åtaganden vi har att följa i egenskap av medlemmar i vår samfällighetsförening.

Informationen delades ursprungligen ut till samtliga medlemmar, men numera läggs uppdaterade versioner in på samfällighetens hemsida. Informationen överlämnas även personligen av styrelsens ordförande till alla nyinflyttade.

Samfälligheten
Samfälligheten Baktråget-Brödspaden har utformats enligt principen att de boende skall skapa en god boendemiljö Samfälligheten Baktråget-Brödspaden utformades i mitten på 70-talet enligt principen att de boende skall skapa en god boendemiljö genom att visa hänsyn till varandra med utgångspunkt från ett bilfritt område, enskilda tomter samt gemensamma parkeringsytor. Värme och vatten köps och distribueras av samfälligheten.

Gemensamhetsanläggningen
Samfälligheten regleras via ett anläggningsbeslut hos Lantmäteriet, Västerås, vilket specificerar de gemensamma anläggningar som ägs och förvaltas av samfälligheten. Dessa är:

  • Växlarcentral med förråd och personalutrymme
  • Vatten- och fjärrvärmeledningar fram till avstängningsventil i respektive hus
  • Avloppsledningar för spillvatten fram till ovansida golv i bottenvåningen
  • Brunnar och avloppsledningar för dagvatten
  • Garage och parkeringsplatser
  • Anläggning för överföring av digitala signaler, s.k. bredband
  • Interna vägar, parkeringar, grönytor, gemensamma ytor och kabel-TV
  • Vägbelysning
  • Lekområden

Ovanstående är taget ur Lantmäteriets beslut 2005-07-12, akt 1980 K-2005/131 samt ur det ursprungliga beslutet 1976-12-30, akt 1980K-184/1976.

Styrelsen
Samfälligheten sköts av en styrelse som väljs vid föreningsstämman i oktober varje år.
Styrelsen består av:

  • 1 ordförande (ordinarie ledamot)
  • 4 ordinarie ledamöter
  • 2 suppleanter
  • 2 revisorer och 1 revisorssuppleant

Styrelsen sammanträder 7-9 ggr/år och publicerar regelbundet nyheter via hemsidan, www.baktraget-brodspaden.se. Informationen distribueras pappersledes endast till de hushåll som saknar Internet.

Utöver styrelsen finns följande poster:

  • 1 ansvarig för gatu- och garagebelysning samt växlarcentralen
  • 1 ansvarig för klippning av gemensamma gräsmattor
  • 2 städledare (en till respektive område)

1 ansvarig för hemsidan samt e-post utskick

Samfällighetsavgift
Största delen av avgiften är kostnaden för uppvärmning av hus, garage samt tappvatten. I detta ingår kulvertförluster. Uppvärmningskostnaden fördelas enligt schablon efter respektive fastighets storlek. Kostnaderna för anläggningens övriga drift och underhåll delas lika mellan fastigheterna. Debitering sker kvartalsvis i förskott enligt via utsänt inbetalningskort.

Individuell debitering av vatten
Samfälligheten köper in vatten och värme gemensamt och distribuerar detta till fastigheterna via växlarcentralen.

I varje fastighet finns en kall- och en varmvattenmätare. Dessa avläses två gånger per år av fastighetsägaren/fastighetsägarna och rapporteras på en för ändamålet avsedd blankett. Avräkning av förbrukning sker en gång per år. Varmt tappvatten skall ha en temperatur överstigande 50 grader Celsius vid första tappstället i respektive fastighet (efter ett par minuters spolning). Ev för låg temperatur rapporteras till styrelsen.

Uppvärmning av fastigheterna
Värmetillförseln till fastigheterna styrs av en reglerutrustning i växlarcentralen. Temperaturen i respektive fastighet regleras individuellt via termostater på elementen.

Samfällighetens ansvar sträcker sig till att leverera värme fram till respektive fastighets avstängningsventil. Interna rör i fastigheten inklusive avstängningsventiler, element, termostater, termostatventiler m m tillhör fastighetsägarens ansvar.

Bilar
Biltrafik inne på området är inte tillåten så när som på tillfälliga transporter till och från husen, området räknas som gångfartsområde. Parkering på de interna gatorna är förbjuden, grundat att det kan hindra andra tillfälliga transporter samt framkomligheten för räddningsfordon. Parkering får endast ske i uppmärkta rutor på parkeringsplatserna.

Utrymmet mellan garage och närmsta parkeringsruta kan upplevas kort, parkera därför bilen så långt in på rutan som möjligt för att underlätta in- och utkörning ur garagen.

Parkering
Parkeringsplatserna är endast till för samfällighetens hushåll och dess gäster. Långtidsparkering av medlemmars husvagnar på gemensamma parkeringsplatser accepteras i mån av plats under sommarmånaderna. Från oktober till april är långtidsparkering inte tillåten, på grund av  områdesstädningar samt snöröjning.

Uppställning av avställda motor- och/eller släpfordon är ej tillåten på gemensamma parkeringsytor.

Det är respektive medlems ansvar att informera sina besökare om ordningsreglerna för bilar och parkering i området.

Fjärrkontroll och nyckel till garage
Varje fastighet har nyttjanderätten till ett garage och tilldelades 2 st fjärrkontroller samt 2 st nödöppningsnycklar till garageporten i samband med installationen av elektriska portar. Fjärrkontrollerna och nycklarna ingår inte i samfällighetens ansvar. Ersättning av trasig/förlorad fjärrkontroll eller batteribyte sker på egen bekostnad.

Motorvärmaruttag
Det finns ett antal motorvärmaruttag som medlemmar själva har bekostat och satt upp. Dessa har egen elmätare och avläsning ska lämnas till kassören varje år. Betalning av förbrukad el debiteras i samband med kvartalsfakturan för tredje kvartalet. Kontakta styrelsen om det finns intresse av att överta ett befintligt eller montera ett nytt. Observera att ny montering måste godkännas av styrelsen.

Elinstallationer i garage
Eluttaget i garaget får endast användas för mindre temporära ändamål med ringa elförbrukning, såsom dammsugning av bil m.m. Övrig elektrisk utrustning får endast anslutas efter godkännande av styrelsen mot att man installerar separat elmätare som avläses och faktureras en gång per år. Såsom övrig elektrisk utrustning räknas t ex kylskåp, frys eller annan utrustning med icke ringa el­förbrukning.

Möjlighet finns att montera eget motorvärmaruttag i anslutning till garaget, eller överta icke nyttjat uttag. Nytt montage skall göras med separat elmätare och bekostas av medlemmen. Förbrukad el debiteras individuellt av föreningen en gång per år.

All modifiering eller nytt montage av el i respektive garage skall på förhand godkännas av styrelsen.

Kontakta styrelsen om intresse finns av ovanstående.

Det är inte tillåtet att ladda bilen i anslutning till eller i garagen.

Städning
Gemensamhetsytorna städas av medlemmarna vid två tillfällen per år, kallelse utgår i god tid innan.

I samband med städdag har respektive område (Baktråget/Brödspaden) en utsedd städledare som leder och fördelar arbetsuppgifterna. Den som inte kan medverka vid den utlysta städdagen gör upp med städledaren om vilket arbete som behöver utföras och annan lämplig tid för utförandet.

Containers
Vid gemensamma städdagar finns containrar som är avsedda för det trädgårdsavfall som uppstår vid städtillfället av gemensamma ytor. Om plats finns kan medlemmarna efter städning av gemensamhetsytorna använda containrarna till eget trädgårdsavfall. I övrigt gäller att avfall från egen trädgård skall lämnas vid någon av kommunens återbruksanläggningar.

Häckar
För att inte skadas vid vinterväghållning eller av annan trafik skall häck hållas inom egen tomtgräns, dvs klippas ända in till kantstenen vid gatorna och vinkelrätt upp. Västerås Stads regler gäller inom vårt område beträffande höjd på häckar vid gatukorsningar som får vara max 80 cm med en längd av minst 10 m åt vardera hållet i korsningen.

Snöröjning och sandning
Detta ordnas genom samfällighetens försorg. Denna service fråntar inte fastighetsägarens ansvar att hålla interngatorna vid tomtgränsen framkomliga och fria från halka.

TV och internet
Husen är anslutna till Fibras stadsnät.

I varje hus sitter en omvandlare från fiber till husets befintliga antennuttag. Till dessa uttag kan man koppla både vanliga analoga TV-mottagare, TV med inbyggd digitalbox och separata digitalboxar.

DigitalTV-mottagare eller boxar ska vara avsedda för DVB-C och ha stöd för CryptoGuard. I samfällighetsavgiften ingår ett basutbud på ca 21 kanaler och de flesta kan tas emot både analogt och digitalt. Dock krävs ett programkort för att ta emot de digitala kanalerna som inte ingår i det marksända fria utbudet.

Kontakta radio- och TV-handlare i Västerås eller Sappa (www.sappa.se) för mer information. Via Sappa kan även enskilda kanaler eller kanalpaket såsom C:more och Viasat beställas separat.

Varje fastighetsägare tecknar själv Internet-abonnemang. Mer information finns på www.fibra.se.

Försäljning av fastighet
Vid försäljning av fastighet ska säljaren komma överens med köparen hur samfällighetskostnaderna (t ex kvartalsavgift och vattenförbrukning) skall fördelas vid inflyttningen.

Flyttningen måste också anmälas till styrelsen för att det skall finnas en aktuell medlemsförteckning.

Växlarcentralen
Växlarcentralen innehåller en mindre lokal bestående av hall med klädhylla, toalett och ett rum med mötesbord, stolar och ett minikök. Detta utrymme kan tillfälligt disponeras av medlemmarna – tag kontakt med ordförande.

I förrådsutrymmet i växlarcentralen finns bl a en 10 m lång 3-delad stege och en röjsåg till medlemmarnas förfogande i samband med städdagar.

Sophantering
Om medlem ansluter sig till källsorteringsabonnemanget skall de vid parkeringsplatserna uppställda sopskåpen användas. Vad som gäller för källsortering framgår på VafabMiljö’s hemsida. På samfällighetens sopskåp finns påklistrade dekaler med text där det framgår vad som får slängas i respektive sopskåp.

Följande ska källsorteras och därför inte slängas i våra sopskåp: tidningar, papper, glas, kartong, metall och lampor m m.

Om medlem väljer annat sophanteringsalternativ, framgår det av informationen för valt alternativ hur sopor skall förvaras och avhämtas. Denna information erhålles från VafabMiljö.

Påsar för bioavfall (matavfall) kan hämtas på återbruket.

Styrelsen